Thursday, February 9

anak beranak menangis

tadik pagi dok chat dgn ecah ghana.. sekalik tuh tekak nak makan nasik lemak.. masa tuh dah pukul 7.05 am terus aku berlari turun bawah dok prepare brg masak..

laju laju cuci beras semua.. bukak tin santan.. sib baik ada setin lagik santan kat rumah.. pastu dok rebus telur.. rendam cili kering dgn air panas.. pastu memang katun la.. masak laju laju..

sebelum aku turun bawah.. qaiyyum memang tengah siap siap nak ke sekolah.. dia ckp kat aku.. dia nak poo poo dulu.. aku pun iyakan je la.. pas rebus telur.. masak nasik.. tengah dok masak sambal nsik lemak ni... aku macam dengar sayup sayup bunyi budak menangis..

aku bolayan je sambil masak.. pastu dengar lagik bunyi budak menangis.. tutup api terus berlari naik atas.. kat tangga makin kuat aku dengar... rupanyaaaa?????

anak sembelit! meraung budak tu dalam toilet.. sib baik dia tak kunci pintu.. aku terus masuk toilet.. kesian wei anak aku sembelit.. qaiyyum ni jenis susah nak nanges.. sayu sangat hati tgk dia tak leh poo poo.. aku ni siap panik bagai..

dok suruh poo poo duduk.. (dia jenis cangkung atas toilet bowl) ketar ketar nak alih punggungnyaa.. makin budak ni tak leh nak poo poo.. pindah balik position cangkung.. aku ni dah berair air mata ni.. sebab kesian.. kita yang dewasa pun pedih pedih.. dia ni budak.. lagik lahh..

aku siap pegang tangan dia.. soh dia kira satu dua tiga pastu push.. macam orang nak bersalin tu.. bayangkan dia dah duduk dalam toilet lebih setengah jam.. baru mak dia muncul.. berpeluh peluh budak tu.. memang banyak kali gak la dok bilang 123 n push tuh.. siap meneran pegang tangan aku kuat kuat..

pastu dgn dia nanges lagiknyaa.. dia dok meneran.. tak jugak keluar.. abis basah dah kaki seluar semua lantai bersepah dgn air kencing.. dahnya meneran tak jugak keluar.. yang keluar lain.. akhirnya dok usahasama dgn mak dia ni.. dapat jugak akhirnya keluar.. pas keluar tuh terus lap air mata sengeh kat aku..

hai lah anakkk.. buat mak panik je tau!

9 comments:

Mya said...

bawak dia gi klinik tak?

sharifah rosidah said...

Cuba cari ubat untuk dia lah, kat sana mesti banyak.

azra said...

i thought nak cite pasal nasi lemak. makan sambil nangis coz rindu malaysia ke apa kan. rupanya pasal sembelit. cane blh camtu u? dia kurang minum air ke?

dey said...

Kesian nye hensem boy..sy penah kena lepas besalin..huuuhuuu horror..apa lagi ubat bontot 2 d rescue laa...terus ter buuuuur...

nqr said...

mya - tak bawak pun yang sbb dah okey dah sengeh je tu..

auntie - dia ni dua hari tak minum minuman kultur n juice.. tu jadik mcm tu

azra - sorry babe! hahahahah! dia dua hari x minum juice

dey - samaaaa!!! tp sbb i tak pantang elok sgt. selambe makan buah pear. sekalik ptg tuh terus ceceh! hahahah

wan nurul hezrina said...

isyk..mcm maaner leh sembelit.mkn byk syur n buah2an lh bg lawas.mmg sakit sembelit tuh

Dinda Iva said...

nasib baik tak melarat jadi sembelit...mau nanges sebulan tahan sakit..huhuhu...cian encem boy so lepas ni takleh skip minum juicelah

sarah kalam said...

akak,oh akak...
mcm kelakau pon iye,tpi ksian ehh kat qaiyyum...
tpi at the end kejayaan utk dua beranak..hoyeahhh!!

susumanis said...

camner la surga tak bawah kaki ibu kan..sembelit pun ibu teman sampai ok...am in tears..u r world's great mum darling..nway bagi la qaiyyum minum prune juice or bagi minum warm water campur a small tea spoon of honey..insyaAllah..