Tuesday, January 11

masak

qistina dengan masakan memang susah nak ada dalam kamus sepanjang aku kat malaysia.. tolong2 mama masak or masak bende2 remeh mudah tu penah la.. tapi sebulan tu mcm boleh kira la berapa kali je aku masak ni..sbb bagi aku...apa yg susah??nak makan gi je beli kat sekitar putrajaya tu.. agak2 bosan putrajaya gi la cyberjaya tuh..tak pun bangi.. macam macam ada...

tapi la ni semua kena masak.. aku rasa aku ni masak hari2 sejak aku duduk kat poland ni... :) kalau tak telan nasik tu..mmg rasa nak pengsan lah! mcm mana la dorg ni asyik makan roti je.. tak lapar ke dorg ni ek?? okeh..ni aku nak tepek gambar beberapa masakan yg aku gigih nak buat hari tu ek... :)


ni nugget ayam.. gigih ni aku buat sbb anak nak makan.. bread crumb aku tak jmpa (sebenornya tak paham bahasa dia) so aku gantikan je dgn corn flakes yg aku blend halus... :) 


ni lak kek instant je ponnn.. instant pon..gigih jugak aku nak memukul telur, gula, butter bagai tuh... main campak2 je.. rasa ada.. tapi tebal sgt.. aku makan sikit je.. alih alih aku tabur bagi burung makan kat luar rumah je pas 3-4 hari :)


ni nasik ayam.. resepi ni aku google jugak.. senang giler rupenya buat nasik ayam ni ek?? hahaha.. balik ni aku nak buat nasik ayam lagik la.. sbb anak aku suka makan.. maknya?? lagiiiiiiiii suka makan...


apam balik warna warni ni... qaiyyum punya.. aku jd teringin masa baca blog sorg akak kat opis aku tu... hehehe.. aku punya satu..qyum punya satu.. tp yg qyum aku tak letak kacang sbb dia tak makan kacang dia ckp...tapi akhirnya aku jugak tukang perabis nyaa...


haaa..ni konon2 nak buat mcm karipap ikea.. tak sedap sangat..inti tawar tapi...aku rasa aku leh je telan (apa yg ko tak leh telan qistina?) hahahhaa


ni aku baru buat pagi tadi.. opis aku kena antar makanan kat satu majlis ni.. so aku main google je resepi kuih bakar jagung ni.. series sedap ;p hahaha.. rasa boleh tahan.. tp next time aku nak lebihkan santan lagi and bakar tak leh lama sangat...


banyak lagi yg aku penah masak.. masak2 lauk gitu2.. mmg ada la.. lauk campak2... nasik lemak selalu masak.. spageti lagi la... sago gula melaka aku buat gak pagi tadi dgn makaroni goreng.. hahahha.. org gila rajin masak wei!





6 comments:

adam said...

kagum, terkujat dan tahniah (sambil bangun berdiri dan menepuk tangan laju-laju)
:)

nqr said...

boifren * ewahhh..menganjeng nampak?hahahhahaha

zeta said...

syabas..meh cni aku nak pat on ur back..
nnt share resepi kuih bakar jagung tu ngan aku..
ehh..dah beli breadmaker ke?

nqr said...

zeta * breadmaker??hahahhaa... mak aku je suka pakai..den belum mampooooo beli!

ajalalala said...

gila..
qistina skarang rajin bersilat kt dapur..terbaikkkkk !
kn best kalau dlu ko cmnih..
mesti dri dlu aku dah gemokk..
wakakkaka

nqr said...

aja *kang ketat baju nikah.. ;p