Thursday, February 10

qaiyyum marami

aku tatau nak start ceta mcm mana..tapi aku rasa anak aku ada konflik dalam diri dia... :( memang aku rasa aku nak nanges.. dia luah kat aku tadi.. dia rasa sorg budak ni tak suka dia.. sbb masa budak ni nampak dia.. budak ni muka dah masam n tamau tegur n pandang dia... dan ini bkn kali pertama budak tu buat mcm tu kat dia..even sebelum ni pun anak aku dah penah ceta sikit2 psl ni..dia mcm nampak budak ni mmg tak suka dia.. giler sedey k.. anak aku 7 tahun ada masalah mcm ni.. series aku nak nanges... tapi aku tak boleh la tunjuk depan qaiyyum...

aku puas pk apa yang aku patut explain kat qyum ni.. akhirnya aku cakap.. adik pun akan jadi mcm tu... sebab budak tu dah 9tahun..dia memang akan kwn dengan budak sebaya dia je.. kalau dia kawan dgn budak kecik.. dia akan kena ejek... anak aku mcm boleh terima tapi.. qaiyyum marami tetap qaiyyum marami.. budak yang suka kawan dengan semua orang peringkat umur... :( poor my little baby...

12 comments:

karipapsayur said...

alahai kesiannye budak nih. Tp Qoyum da beso, tahan sikit lah drp anak haku.

Kalo Qaiser pi mana-mana, bila dia "bye-bye" orang time nak berpisah (salu cashier time bayor le), kalo org tu buat bodo je x reply "bye-bye" dia, Qaiser akan marah sambil tunjuk org tu: "Bye Bye! Bye Bye!" . Ko tahu jela camne time marah menangis Qaiser tuh!

Haku ni cpt2 la bwk lari ank haku niha. Tkot org perasan kang malu.

Haku salu pesan kat anak haku; "Ko ingat ko tu comel sangat ke dik? Nak marah2 pulak bila org x balas bye-bye ko?"

Haku lg pening kepala hokehh!

mamasuri said...

ala ciannya..
biasalah tu..
cakap je kat qaiyyum..
itu sume tak penting..
yang penting blaja..
n yang penting kte bt baik kat orang..
if orang tak leh terima..kte kena terima hakikat tu..
gitu kot ma aku ajar..
sbb dulu aku pun pernah gak kena gitu..
masa skolah rendah..
aku poyo..so bt bodo je time tu..

anak_hamja said...

ape ke tragis nye..... tak pe nanti die besar die akan jadi lebih berani dan bertimbangrase... GO abg qaiyyum...

cc said...

alaaa sedey nya :(
he's a good boy. dia baik dgn semua org sbb tu dia pelik kot ada org mcm tak suka kat dia. kena yakinkan dia la yg b'mslh budak tu, bkn diri dia :)

Mama Nuriel said...

..budak2...luhur je dalam hati dia orang.....susah juga nak fahamkan dia, yang hati dia ngan hati orang tak sama.....

nqr said...

ngah-anak ko memang tak boleh blah.hahahah..mcm qaiser dia tak paham dia nanges...kalau qyum dia luah..bila luah tu yg buat kita nak nanges..

nqr said...

mamasuri-memang pun...aku ckp dia br smpai sini, mmg la dia tak ramai kwn lagi..thts y aku every week akan bwk dia g kiddy land supaya dia main n bercampur dgn org.berkenalan time tuh

nqr said...

anak hamja-itu lah..harapnya dia paham dan tau itu adalah maknanya idup ni.. :)

cc-mmg dia pelik sbb selalunya mana mana org akan suka dia..sbb dia ni jenis yg mulut mcm org tua..bila ada keadaan org tak suka dia, dia mcm rasa pelik...

mama nuriel-yup.agree..hati org lain2 kan... takpe la.. sekurang2nya qyum belajar jenis2 manusia kat dunia ni

AyeshaRamlee said...

alah, comellnya...

Zara said...

xpe beb..kejap je tu..dah besar sikit nnt ok..dont worry too much dear :D

nqr said...

ayesha- :)

zara- tuh laaa...aku pun pk mcm tu

jelita78 said...

oh man..
kesiannya kalau jadik camni..
i too wouldn't know what to say to my kids.
kecik-kecik dah kena deal with the harsh reality of life.
hopefully he gets used to it quick.