Thursday, January 26

cerita masa autumn hari tu..

dok belek belek folder dalam lappy ni.. terjumpa plak gambar masa autumn hari tu.. rasa macam tak penah tepek.. tapi kalau tertepek.. sorry la ek.. nampak nau tuan tanah xda idea dah ni. heheheh..  gambar gambar di snap oleh sorang student yang baru sampai poland..

aku ajak dia pegi lazienki park n oldtown kat warsaw ni.. cuaca sejuk jugak la.. nyesal pakai jaket tuh.. terus cecepat balik weiii.. sebab sejuk sangat... *windy* lazienki park ni salah satu park yang cantik kat warsaw.. takde la cantik bebenor tapi kira cantik gak laaa...

oh untuk pengetahuan korang.. cara nak sebut lazienki park ni.. (wasyingki park) hahaha.. pelik kann.. huruf l tu sebenarnya ada cross sikit.. so l dia bunyi lain.. aku cerita sikit la ek pasal park ni.. so nampak la macam berilmiah sikit blog aku. hahaha.. *sumber wiki*

*** Łazienki Park was designed in the 17th century by Tylman van Gameren, in the baroque style, for Stanisław Herakliusz Lubomirski. It took the name Łazienki ("Baths") from a bathing pavilion that was located there.
In 1764 the gardens were acquired by Stanisław August Poniatowski, after his election that year as King of Poland.
The development of the classical-style gardens became a major project for King Stanisław August. The park-and-palace complex was designed by Domenico MerliniJohann Christian Kammsetzer and landscape gardener Jan Chrystian Schuch. Its principal buildings stand beside or near the Łazienki Lake and Łazienki River. Stanisław August's palace is situated on the lake and hence is known as the "Palace on the Water."
Most of the buildings in the park suffered severe fire damage during and after the 1944 Warsaw Uprising, amid fighting between German and Polish forces. The structures nevertheless were relatively well-preserved, compared to those in the Old Town; here the Germans had drilled holes in the palace walls for placement of explosive charges, but charges had not been placed to destroy the buildings.
Reconstruction of the park and palaces was completed within a few years after World War II. ***

masa ni mama qaiyyum sangat berisi macam belon.. peha dah peha gajah.. tayar spare di perut tapayah cakap laa.. (eh mcm la ko skang ni kurus sangat qistina?)






















9 comments:

azra said...

bestkan duk sana, dulu ada kawan study kat warsaw, selalu chatting konon I nak simpan duit ptptn nak buat tambang flight pergi melawat dia kat sana.
Bilalah dpt g negara org.

JieJ said...

Qis..speechless aku tengok pictures tu..dalam hati berdoa semoga satu hari nanti aku pun dapat merasa semua itu..heheh..

nqr said...

azra = kwn tu medical student ke?

jiej = insyaAllah wei.. aku tak pernah bermimpi dok sini sekalikkk hamek kau. hahaha

azra said...

lupa plak dia course apa dlu.. tp dia buat master la kat sana..
Warsaw Uni. of Tech.
skrg dia continue PHD kat UKM.

nqr said...

oo mmg ada yang bkn medic kat warsaw ni tapi xramai.. skang pun ada beberapa bkn medic kat warsaw university..

azra said...

btw, lupa nak tanya...
Qis keje apa kat sana ek?

nqr said...

PA ambassador malaysia kat embassy

sharifah rosidah said...

Qis cantik pemandangan park ni, si qaiyyum pulak kemain pandai bergaya.

nqr said...

alah auntie mcm tatau perangai qyum tuh.hahaha