Friday, March 18

resepi kek st. patrick's day :p (kek yg aku buat ni)

aku edit sebenarnya resepi asal ni.. aku lupa aku amik kat mana resepi ni.. sbb pas baca terus salin kat bb kan..tapi bila aku baca respei dia.. mmg ni resepi kek lapis sarawak nama evergreen tu.. tapi aku versi kukus sbb aku takde oven bakar atas bawah.. 



1 botol horlicks (gila nak campak satu botol? aku letak 2 cawan je.. tapi agak agak nak lebih sikit, ko letak la 3 cawan..)

8 biji telur (size M)

200g butter
1 cawan tepung gandum
3/4 gula kasar (pakai 1/2 je sbb manis sgt letak 3/4 tuh)
1 gelas susu pekat (pakai setengah cawan je sbb td dah letak gula letak lak susu..kang termanis sgt plak)
1 botol pewarna hijau (takde makna nak letak satu botol.. letak sehingga adunan cantik je)
1 penutup esen vanila
secubit garam

pukul butter dgn gula smpai kembang..
masuk telur satu persatu sambil tu pukul lagi..
masuk susu pekat
masuk horlicks
masuk pewarna
masuk esen
masuk garam
masuk tepung
kukus sejam.tapi tak jugak kukus sejam.. sebab hari tu adunan separuh kukus 20min dh siap..

selamat mencuba! :)

topping tu mengada je letak... tak letak lagi sedap kot..

kalau nak bakar jadi mcm kek lapis pun boleh..tapi seperti aku cakap.. aku takde oven kan...

8 comments:

Opah Ju said...

ni resepi yg mak patryk wat ke.....yg dia ckp halal tu.....

nqr said...

bukan..yg kek saya buat tu

mamasuri said...

nk cuba lah kek ko ni..
aku pun takde oven..
ada duit aku tak ingat dah nak beli oven..hehehe

Uncle Lee said...

Hi Nqr, nice cake. Did you wear green when baking it? Ha ha.
I bet that cake melts in the mouth.
Ada lagi? With iced coffee, itu sedap best.
You have a pleasant weekend and keep a song in your heart.
Lee.

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. rajin2, jemput singgah my blog Aku Sebutir Pasir kalau berminat nak baca my travelling experiences to 45 buah negara.. :)

Uncle Lee said...

Hi Nqr, thank you for checking out my pondok memories. I feel happy you enjoy the memories and experiences of a retired buaya, ha ha.

Should you have nothing better to do, maybe you'd like to check out my longest posting, 19 episodes, took three weeks to conclude, titled, 'A faded letter from the past'.

Its at my archives, right at the beginning.
Its about a beautiful mature lady's love for a man half her age. Guess who?
Should you read, do not skip go to ending...don't!
Ha ha.
You have a nice day and simpan satu lagu dalam hati. Lee.

Uncle Lee said...

Hi Nqr, I would like it very much you just address me as 'Lee' will be fine.
'Uncle' for those belum experience honeybulan, ha ha.
Be seeing you.
Lee.

Cik Aja said...

aku baca dah mcm resepsi plak..
hahahaha..
mata wengggg..