Wednesday, May 18

kisah teksi poland tuuuu

kan dua hari lepas aku cerita pasal teksi poland tuh... cekik darah betul.. udah la awak yang salah.. awak salahkan kita plak.. bagi aku copy paste cerita tuh.. bagi ko rang paham okeh..

*************

Teksi Poland lagi

Aku sekarang dalam teksi nak balik rumah. Aku dah cakappp alamat aku elok-elok kat pakcik ni. Dia kata dia tau. Alih-alih ntah mana mana dia bawak aku ni. Bil teksi pun dah cecah tinggi. Aku tak reti cakap polish. Dia tak reti cakap english. Elok sangat la kan? 

Pastu aku call Walenty, local staff kiteorang.. Dia cakap la dengan Walenty dalam bahasa polish.. Si qaiyyum udah gelak- gelak.. 

Aku tanya kenapa dik? Adik paham ke? Anak aku cakap yang pemandu teksi ni cakap salah aku sebab aku cakap tak terang.. Pastu dia kata aku ni bkn cakap rumah aku kat Wawer.. Wah! Salah aku plak.. Tadi ko cakap ko tau ko paham rumah aku kat mana.. 

Alahai.. Sib baik la aku ada Qaiyyum ni haaa.. Yang paham bahasa polish.. Tapi apesal selama ni aku tnya dia asyik cakap dia tak pandai bahasa polish?? Hurmmm.. Sesuatu sangat!!!!! 

P/s: benci lah kena bayar teksi ni mahal sesia je! 

Wyslano z BlackBerry® w Orange


*************

masa aku post entry ni.. aku dalam teksi lagik tau... rupanya pas dia bercakap dgn walenty tuh.. tetap la salah weiiii... ntah memana dia bawak aku.. sampai ke kawasan miedzynarodowa... uwaaa!! apalaaa bengap benor.. rumah aku area ul.narodowa.. ko bawak ke miedzynarodowa kenapa???? aku dah fed up aku angguk je bila dia ckp polish dgn aku.. aku turun siap bayar and aku blur aku kat mana.. malas la aku nak hadap duduk dlm teksi dia... aku byr 52zl okeh :(

pas aku turun teksi tuh.. aku nampak flyover dekat jalan besar miedzynarodowa tu.. mcm familiar.. jalan kaki la kami anak beranak.. lebih kurang dekat 1 km kot jalan kaki... anak aku komplen dh letih.. aku pun sampai ke bus stop saska.. aku lak confident sangat naik bas 407.. sedangkan nak balik rumah aku ni naik 147.. sebab letih sangat aku dah blur okeh! sampai la aku pasan dia lalu jalan lain aku dh tepuk dahi... silap lagik..

turun next stop.. jalan kaki sikit dlm 200-300 meter tuh baru la sampai ke bus stop bowa komorowskiego.. duduk tak smpai 2 minit.. bas 147 lalu... sib baik la sempat naik... aku penat giler sampai rumah tuh.. masa nasik bagi anak makan.. kukus ayam rempah.. pastu pas setel2.. naik atas rumah aku terus tidur.. letih sangat... :(

6 comments:

~~~my heart beat said...

dlm pd letih tu sempat lg masak sdp tuuu...hikhikhik...name pun ibu ek..

nqr said...

hahhahahaa..kena la wei... kang bising anak jantan tuh... maknya pon lapor gak..

jelita78 said...

Fuhhhhh
Dasattt pengalaman ko!
Nasib baik selamat anak beranak.
Qayyum maybe dah paham polish tapi tak gheti cakap jer kot.. Tu yg dia paham teksi driver tu cakap..
Wahhh, ni mommy pon kena blajar laaa cepat polish.. Anak dah nak terrer tu!

nqr said...

aku siap tweet dah no teksi ni wei.. hehehehe.. kot la anything happen kan...

maknya ntah bila nak masuk kelas polish.heheh

Iz Yahya said...

apasal la orang poland suka huruf w? setiap perkataan dia cakap pun ada huruf w ke?

sharifah rosidah said...

kesian, macam tu lah hidup merantau. masa aunty duduk us dulu pun banyak kali sesat. nak pergi sana sesat nak pergi sini sesat tapi tak lama dalam masa 6 bulan aunty dah bawa kereta diLA alhmdulillah bila dah tahu jalan senang rupanya.